Альбатроси відчувають здобич за двадцять кілометрів

13/06/2009

Американські учені визначили тактику пошуку їжі мандруючих альбатросів і встановили, що їх нюх дозволяє відчувати запах здобичі на відстані до 20 кілометрів. Свої результати учені опублікували в останньому номері журналу Proceedings of the National Academy of Sciences.

Команда дослідників, ведучим з яких була Габріель Невіт з Університету Каліфорнії у Девісі, вивчала поведінку мандруючих альбатросів (Diomedea exulans) під час періоду гніздування на островах в південно-західній частині Індійського океану.

Не дивлячись на те що на морі запахи розносяться вітром на значні відстані, локальні турбулентні потоки повітря сильно послаблюють їх. Альбатроси були в змозі вловити натяк на запах їжі на відстані аж до двадцяти кілометрів. За оцінками учених, при пошуках їжі альбатроси покладаються на нюх в тому ж ступені, що і на зір.

Переміщення альбатросів у пошуках їжі учені досліджували за допомогою GPS-передавачів. Щоб визначити, коли птахи проковтували здобич, їм згодували капсули з приладом, який вимірював температуру шлунку. В процесі переварювання їжі температура в шлунку змінюється. Порівнюючи дані термометра і свідчення GPS-передавача, учені могли визначити, що альбатрос переміщався саме у пошуках здобичі.

Велику частину часу птаха літали перпендикулярно до напряму вітру. Це найекономічніший спосіб польоту, крім того, він підвищує шанси "вловити" запах їжі. Відчувши запах здобичі, альбатроси змінювали напрям польоту і рухалися убік, протилежний до напряму вітру.

В деяких випадках альбатроси відшукували їжу, рухаючись зигзагоподібно проти напряму вітру. Така тактика пошуку їжі характерна для багатьох організмів, наприклад, для комах, крабів, омарів. Вона збільшує шанси напасти на слід здобичі.

Мандруючі альбатроси є найбільшими представниками роду. Розмах їх крил може досягати 3,7 метра. Вага дорослих птахів може перевищувати 10 кілограм.

Повернутися до списку публікацій



Останні новини

Статті

Попередні публікації